Діастаз: стадії розвитку, як діагностувати у себе і кому потрібне ушивання?

Діастаз: стадії розвитку, як діагностувати у себе і кому потрібне ушивання?

17.08.2022
Час читання хвилини

Зазвичай до хірургів клініки пластичної хірургії Grace Clinic у Києві приходять зі скаргою на негарний живіт. Але інколи ми навіть не підозрюємо, що така скарга може бути небезпечною через свої наслідки для здоров’я і діагностуватися як діастаз прямих м’язів живота. Що це таке і чим він небезпечний, пояснюють спеціалісти клініки пластичної хірургії Grace Clinic?

Діастаз прямих м’язів живота – це стан, при якому м’язи розходяться вліво та вправо відносно білої лінії живота внаслідок її ослаблення та розтягування. Небезпечний він тим, що рано чи пізно може приєднатися грижа живота, коли жир чи невеликий фрагмент кишечнику виходить між розтягнутими волокнами білої лінії. А грижа при діастазі – це бомба уповільненої дії, що несе у собі ризик утиску та некрозу. Лікуються такі наслідки екстреним видаленням ущемленої ділянки.

У більшості випадків діастаз розвивається у жінок, які перенесли вагітність. Рідше патологія діагностується внаслідок різкого схуднення.

Існує кілька стадій розвитку діастазу:

Стадія 1

Розбіжність між краями прямих м’язів становить 2,5-3 см. Як правило, така стадія діастазу незначно змінює зовнішній вигляд живота та рідко потребує хірургічного втручання.

Стадія 2

Розтягнення досягає 3-5 см, а прямі м’язи суттєво послаблюються, що призводить до зміни форми живота. У положенні стоячи явно помітне випинання білої лінії живота, а в горизонтальному – поглиблення у тому місці.

Стадія 3

Прямі м’язи значно ослаблені, а їх розбіжність перевищує 5 см. На цій стадії за відсутності оперативного втручання є ризик розвитку грижі білої лінії живота або пупкової.

Виявити діастаз можна самостійно: ляжте на підлогу, трохи зігніть ноги в колінах, поставивши стопи на підлогу. Підніміть голову та шию і злегка напружте м’язи черевного преса. Якщо в цей момент ви побачили вертикальну опуклість по середній лінії живота – це може говорити про ранню стадію діастазу. А для встановлення точного діагнозу та проведення додаткових досліджень рекомендуємо звернутися до хірурга клініки пластичної хірургії Grace Clinic, адже це єдиний спосіб виправити проблему.

ХОЧУ КОНСУЛЬТАЦіЮ
лікаря

    Залиште свої контакти і ми з Вами зв'яжемось для запису на консультацію.
    Виберіть зручний метод зв’язку:

    Натискаючи кнопку "Надіслати", я даю згоду на обробку персональних даних.

    Дякуємо!

    Дякуємо!

    Ми зв'яжемося з вами найближчим часом.