Викривлення <br>носової <br>перегородки. Причини і як це усунути

Викривлення
носової
перегородки. Причини і як це усунути

26.07.2021
Час читання хвилини

Викривлення носової перегородки часто непомітне зовні, але приносить серйозні незручності в житті та завдає відчутної шкоди здоров’ю через утруднене дихання і часті хвороби. Виправити цей фізичний дефект допомагає септопластика.

Що таке септопластика?

Операція з відновлення фізіологічно рівної форми носової перегородки називається септопластика. Основне завдання маніпуляції – не красива форма носа, а відновлення нормального дихання. В результаті операції ваш ніс не стане рівнішим, витонченішим або меншим – для цього існує ринопластика. Але якщо ви відчуваєте труднощі з носовим диханням, хропете, часто страждаєте синуситами – вам допоможе септопластика.

У деяких випадках можливе проведення комбінованого втручання – якщо в ході операції відбувається одночасне вирівнювання перегородки і зміна форми носа. Такий вид оперативного втручання називається риносептопластика і теж часто проводиться хірургами Grace Clinic.

Викривлення носової перегородки – симптоми і причини

Викривлення перегородки може бути пов’язане з різними обставинами. Про наявність такого дефекту свідчать добре відомі симптоми:

  • постійна закладеність носа;
  • проблеми з диханням і задишка;
  • хропіння;
  • часті риніти і синусити без видимої причини;
  • порушення нюху;
  • носові кровотечі;
  • зниження слуху.

Часто людина навіть не підозрює про наявність такої патології і дізнається про неї тільки в ході обстеження.

Причинами викривлення перегородки носа найчастіше бувають:

  • травми носа та перенісся;
  • удари;
  • хронічні хвороби і запалення слизової носоглотки;
  • неправильний розвиток лицевої частини скелета;
  • хрящові або кісткові потовщення, часто вроджені.

Оскільки носова перегородка складається зі зрощених між собою хрящів, які особливо легко пошкодити, проблема часто бере початок в дитинстві, коли через високу активність і необережність відбувається її травмування. Результат може проявитися і в дитячому, і вже в дорослому віці. Усіх перерахованих проблем допомагає позбутися септопластика.

Септопластика: особливості та хід операції

Основна особливість операції – в її функціональному, а не естетичному призначенні. В результаті пацієнт позбавляється  не від психологічного дискомфорту і комплексів з приводу зовнішності, а від фізичних дефектів, які заважають нормальному життю і часто небезпечні для здоров’я.

Існує кілька методів проведення септопластики

  • Хірургічний. Надрізи робляться скальпелем з внутрішньої сторони носа, потім вирівнюється перегородка і фіксується в правильному положенні по центру. Тканини перегородки при цьому зберігаються.
  • Ендоскопічний. Робота ведеться через невеликі надрізи, а хід операції контролюється на моніторі. Операція малотравматична та не вимагає довгої реабілітації.

Септопластика передбачає кілька етапів.

  • Консультація фахівця і огляд. Хірург оглядає ніс, вивчаючи стан перегородки, визначає тип деформації і направляє на лабораторні дослідження.
  • Діагностика включає лабораторні аналізи: загальний аналіз крові, сечі, ЕКГ. За кілька днів до операції необхідно відмовитися від алкоголю. За результатами аналізів лікар визначає метод септопластики (хірургічний або ендоскопічний).
  • Як правило, операція проходить під загальною анестезією, тому всі маніпуляції не відчуваються. В ході операції носова перегородка вирівнюється і фіксується. Всі розрізи та маніпуляції проводяться всередині, тому зовні не залишається рубців і шрамів.

Середній час операції – 30-60 хвилин. В ході її проведення вирівнюють або перебудовують перегородку носа, раковини і пазухи носа.

Навколо септопластики існує чимало міфів, один з яких стосується оптимального часу проведення операції. Хірурги Медичного Клубу Грейс проводять септопластику в будь-який час року – головне, щоб не було абсолютних і відносних протипоказань до цієї процедури.

Операція по усуненню викривлення носової перегородки: реабілітація

У порівнянні з іншими пластичними операціями септопластика вважається простою в плані реабілітації. Через кілька днів після операції проходить контрольний огляд у лікаря, а вже через тиждень можна повернутися до звичайного життя, дотримуючись рекомендації хірурга. До цього часу відновлюється повноцінне дихання.

Для виключення ускладнень в післяопераційний період необхідно:

  • утримуватися від будь-яких фізичних навантажень;
  • виключити відвідування саун і басейнів;
  • стежити за гігієною і виключати розвиток вторинних інфекцій носових ходів.

Септопластика відновлює носову перегородку і тим самим покращує якість життя та її здоров’я. Повноцінне дихання забезпечує тканини і органи киснем, робить сон міцним і знижує частоту та інтенсивність запалень слизової носа. Головне – знайти хірурга з великим досвідом і практикою.

ХОЧУ КОНСУЛЬТАЦіЮ
лікаря

    Залиште свої контакти і ми з Вами зв'яжемось для запису на консультацію.
    Виберіть зручний метод зв’язку:

    Натискаючи кнопку "Надіслати", я даю згоду на обробку персональних даних.

    Дякуємо!

    Дякуємо!

    Ми зв'яжемося з вами найближчим часом.