• Головна |
  • Блог лікарів |
  • Спосіб життя, харчування, стрес та інші фактори, які впливають на розвиток варикозу
Спосіб життя, харчування, стрес та інші фактори, які впливають на розвиток варикозу

Спосіб життя, харчування, стрес та інші фактори, які впливають на розвиток варикозу

Володимир Герасимов
Володимир Герасимов
лазерне видалення варикозу склеротерапія флебектомія

ЛІКАР-ФЛЕБОЛОГ, СУДИННИЙ ХІРУРГ
ЛІКАР ВИЩОЇ КАТЕГОРІЇ
25 РОКІВ ПРАКТИКИ

11.10.2022
Час читання хвилини

Венозна хвороба виникає не через одну причину, а через низку, які утворюють справжнє “замкнене коло”. Чому саме “коло” та як між собою пов’язані хвороба вен, стрес та наш спосіб життя, розповідає лікар-флеболог, судинний хірург клініки пластичної хірургії Grace Clinic, Володимир Герасимов.

Природа нашої судинної системи на ногах

Ті судини, які ми бачимо на ногах – це підшкірні вени і капіляри. За ними, в нормі, кровоток направляється знизу вгору, з більш дрібних судин в більші. При порушенні цих процесів розвиваються затримка кровотоку і зміни у вигляді більш помітного розширення венозних судин. Якщо напрямок кровотоку змінюється, то у венах і капілярах підвищується внутрішньосудинний тиск та,  вони розширюються. У результаті проявляється варикозне розширення вен і телеангіектазії (відомі як судинні зірочки). У такому випадку нормальна функція вени порушується і сосуд починає працювати проти організму. 

Рух – це життя

Якщо ми ведемо сидячий спосіб життя, ми стимулюємо застій крові у ногах – це є основним фактором ризику виникнення тромбів. Уповільнення кровотоку у венах ніг веде до “злипання” певних елементів крові та осідання їх на клапанах вен. Викликаючи цим місцеву запальну реакцію стінки вени з ушкодженням внутрішньої оболонки, яка бере активну участь у системі згортання крові. 

Незбалансоване харчування та не підтримка водного балансу – це ще два тривожних дзвіночки

Сучасна медицина довела, що однією з причин виникнення багатьох захворювань, зокрема, варикозу – є неправильне й нерегулярне харчування. Воно спричинене порушенням вітамінного балансу, нестачею мінералів та недотримання водного балансу. Внаслідок чого слабшає еластичність судин, а стінки стоншуються. 

У той же час, правильне харчування здатне сприяти стійкій ремісії патології судин. Клініка краси та здоров’я Grace Clinic рекомендує додати у свій раціон такі продукти, як:

  • чорниця – багата вітамінами А, С і Е та є дуже корисною для судин, оскільки сприяє зміцненню судинної стінки; 
  • авокадо – містить велику концентрацію глутатіону, який, в свою чергу, захищає серце і судини;
  • гречка – це крупа, яка є одним з найпотужніших джерел рутина (антиоксидантів), що також сприяє зміцненню стінок судин; 
  • спаржа – овоч зміцнює стінки вен і капілярів;
  • буряк – зменшує рівень гомоцистеїну в крові – амінокислоти, що можуть пошкоджувати судини;
  • імбир –  зменшує кількість фібрину в крові і покращує кровообіг.

Вплив стресу на прояв варикозу

За стресових ситуацій підвищується гормон кортизол. Щоб “заспокоїтися” людина починає вживати солодощі, випічку, інші висококалорійні продукти, які викликають викид “гормонів щастя”. Водночас гормон стресу кортизол спрямовує відкладення спожитих солодощів, формуючи так званий вісцеральний жир. Його надлишкове скупчення на стінках судин та вен характеризується розвитком протизапального та протромботичного стану, а саме –  уповільненню кровообігу і лімфовідтіканню за рахунок поступового “здавлення” органів, запаленню стінки вени, поганому згортанню крові.

Шкідливі звички та варикоз

Споживання алкогольних напоїв та паління – шкідливі звички, які негативно впливають на судинну систему: зменшується тонус судин, густішає кров, знижується еластичність судинної стінки та виникає коливання артеріального тиску, що підвищує ризик утворення тромбів. 

Ось таке складне “замкнене коло” факторів ризику розвитку проблем зі здоров’ям, зокрема, з боку судинної системи. 

Не втрачаємо надії, тому що лікар вищої категорії з флебології та судинної хірургії, Володимир Герасимов дав прості, але ефективні рекомендації щодо здоров’я Ваших ніг:

  • Людям з наявністю ознак захворювання вен необхідно дотримуватися режиму компресійної терапії, носити компресійні медичні вироби, як приклад – гольфи. В разі, коли є розширені вени – необхідний 2-й клас компресійних виробів, якщо з профілактичною метою – досить 1-го класу.
  • Активний руховий режим – більше ходити пішки, здійснювати прогулянки хоча б двічі на день. Це забезпечить Ваш організм гормонами задоволення –  ендорфінами, дозволить зберігати оптимальну масу тіла та збагаченням кисню серця. 
  • Достатній питний режим.
  • Корекція харчування – різноманітна їжа з достатньою калорійністю, обмеження вживання солодкої, борошняної, жирної та солоної їжі.
  • Обмеження вживання алкоголю та паління.
  • Боротьба зі стресом.

Передчасна діагностика – це перший крок до здорових ніг та вен

Діагностика венозної системи завжди починається розмови з фахівцем і подальшою діагностикою. Саме тому, радимо регулярно відвідувати лікаря-флеболога, Володимира Герасимова у клініці краси та здоров’я Grace Clinic і виконувати експертну діагностику для розуміння чи з венами все в порядку або ж для подальшого лікування, якщо проблема виявлена.

У клініці Grace Clinic Ви знайдете широкий спектр ефективних послуг, адже в  арсеналі наших хірургів є як традиційні, так і новітні технічні методи і засоби лікування венозної хвороби, що пройшли необхідну сертифікацію і клінічну апробацію. 

Клініка краси та здоров’я Grace Clinic  – це красиві ноги та здорові вени. 

ХОЧУ КОНСУЛЬТАЦіЮ
лікаря

    Залиште свої контакти і ми з Вами зв'яжемось для запису на консультацію.
    Виберіть зручний метод зв’язку:

    Натискаючи кнопку "Надіслати", я даю згоду на обробку персональних даних.

    Дякуємо!

    Дякуємо!

    Ми зв'яжемося з вами найближчим часом.